Barokke inrichting

Barokke inrichting

De Barok was een periode in de geschiedenis van de westerse cultuur die ontstond door een nieuwe manier van het kijken naar en het maken van de beeldende kunst, uitgaande van de verschillende historische en culturele contexten. Er werd kunst geproduceerd in vele artistieke domeinen: literatuur, architectuur , beeldhouwkunst, schilderkunst, muziek, opera, dans, theater, etc. De Barok kwam voornamelijk in West-Europa tot uitdrukking, maar als gevolg van het kolonialisme ook in tal van kolonies van de Europese mogendheden, vooral in Latijns-Amerika.

Omdat de Barok een tijdsperiode is, ruwweg de hele Zeventiende Eeuw en het begin van de Achtiende Eeuw, zijn er ook woningen en andere gebouwen uit die tijd. Een Barokke inrichting is nogal een donkere stijl en past eigenlijk niet goed in een moderne woning, maar weer wel in de wat oudere woonwijken in de grote steden.

De barok als stijl is in de eerste plaats indrukwekkend. Dat was de intentie van de Rooms Katholieke Kerk en van Lodewijk XIV, indruk maken op de volgelingen en onderdanen. Laten zien dat je rijk was door het gebruikte materiaal, maar ook door de manier waarop het materiaal werd ingezet.

In de lage landen werd de barok vooral bekend door de schilderijen van Peter Paul Rubens. De vrouwen in die schilderijen zijn echt vrouwelijk, maar op een wat overdreven manier. Dat is dan ook het belangrijkste kenmerk van de barokke inrichting. Alles moet net iets te veel zijn, een beetje overdreven.

Bij het inrichten van uw woning in een barokke stijl moet u vooral letten op de woning als geheel. De salon moet dezelfde stijl hebben, anders gaat het effect dat u wilt bereiken weer verloren wanneer u naar de keuken gaat.

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door

Editor bij Interior Insider